meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254" />

Erdal GÜZEL


ER-VAK’TAN YANIK DERE ŞEHİTLİĞİNE PROJE ÖNERİSİ

Erzurum’un en etkin STK’sı olan Erzurum Kalkınma Vakfı’ndan (ER-VAK) Yanık Dere Şehitliği için proje önerisi yapıldı.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Er-Vak Başkanı Erdal Güzel , (1916-1918) işgal yıllarında Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilen Müslüman Türklerin feryatlarının yankılandığı Yanık Dere Şehitliğinin Ermeni mezaliminin en kanlı göstergelerinden biri olduğunu ifade etti.

Erzurum’un en karanlık günlerini yaşadığı bu günlerde Ermeni çeteleri tarafından şehirde 50 000 civarında Müslüman Türk hunharca şehit edilmiş, bu katliamların sonuncusu 20 Şubat 1918 günü Yanık Dere’de yaşanmıştır.

Yoldaki karların temizlenmesi bahanesiyle trenle Yanık Dereye götürülen elleri bağlı 3000 Erzurumlu burada, başlarına balta vurulmak suretiyle şehit edilmişlerdir.

Bilindiği üzere Ermeni çeteleri tarafından yapılan katliamları dünya kamuoyuna duyurmada ve tarihi gerçekleri yansıtmada yeterince yol aldığımız söylenemez.

3000 insanımızın vahşice katledildiği Yanık Dere Şehitliği dünyaya yansıtacağımız önemli tanıklardan biridir.

Günün şartlarında yapılan yanık Dere Şehitliğinin bu günkü hali ne yazık ki kaderine terk edilmiş görüntüsüyle yeteri kadar ilgi görmemektedir.

DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğü ve Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan istişareler le birlikte Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından mercek altına alan ve projelendirilen Yanık Dere Şehitliğinin aradan geçen uzun yıllara rağmen kaderiyle baş başa bırakılması tarihi sorumluluk açısından üzücü bir durumdur.

Erzurum Kalkınma Vakfı olarak detaylı bir şekilde hazırlanmış bu projenin biran evvel hayata geçmesini talep etmekteyiz.

Yanık Dere’de yaşanılan vahşeti duyurmak, şehitlerimize olan vefa borcunu ödemek ve gelecek nesillere ışık tutmak düşüncesiyle Yanık Dere Şehitliğinin tekrar hatırlanması ve yeni bir projeyle ortaya çıkarılması gerekmektedir.

Bu münasebetle, şehrimizle ilgili her konuda büyük bir hassasiyet gösteren ve sorunları anında çözen Sn. Valimiz Okay Memiş’in bu konuya kayıtsız kalmayacağına yürekten inanıyor , ”Tarih, geçmişi unutanlar için bir hatırlatmadır” sözünü tekrar hatırlatıyoruz.

Er-Vak Bşk. Erdal Güzel