Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yolu Malatya’dan Geçenler’ programı, Ankara’da yapıldı. Ankara’da yoğun katılımla gerçekleşen organizasyon, önceki dönemlerde Malatya’da görev almış birçok ismi bir araya getirdi.
MALATYA (İGFA)- Ankara İlbank Sosyal Tesislerinde düzenlenen programda bir araya gelen Malatya’da görev almış isimler ve Malatyalılar hasret giderdi. 700’ün üzerinde katılımcının yer aldığı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı İhsan Selim Baydaş, AK Parti MKYK Üyeleri ve Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, eski Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan, Malatyalı eski Kırıkkale Valisi Ali Kolat, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Emekli Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, bir dönem Battalgazi Kaymakamlığı yapan Osman Kaymak, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Akif Üstündağ, Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin ile çok sayıda siyasiler, bürokratlar, yargı mensupları, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan üst düzey yöneticiler, Ankara’da görev yapan Malatyalı bürokratlar, Ankara’da yer alan Malatyalı Dernek Başkanları ve üyeleri katıldı.
Programda açılış konuşmasını Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yaptı. Malatya'yı tarif ederken insanlık medeniyetinin başladığı, Anadolu'yu Anayurt yapan Destan şehri olarak tarif ettiklerini belirten Başkan Gürkan, “2021 Yılı içerisinde UNESCO tarafından Malatya insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak tescil edildi Arslantepe Höyüğü ile. Arslantepe Höyüğü ilk devlet hayatının temellerinin atıldığı, ilk muhasebe kayıtlarının tutulduğu, ilk gümrükleme işlemlerinin yapıldığı, ilk saray devleti olgusunun oluştuğu ve ilk taş devrinden demir devrine evrilme ve demirin silah olarak kullanılması Malatya’da inkişaf etmiştir. Bu anlamda Malatya Dünya Milletler Camiası nezdinde UNESCO Genel Kurulunda tescil edilerek insanlık medeniyetinin başladığı yer olarak tescil edilmiştir. Anadolu’yu Anayurt yapan Destan şehir diyoruz. Anadolu’nun fethi Hasan Gazi, Hüseyin Gazi ve Battal Gazi 650’li yılların ikinci yarısında Anadolu’nun fetih destanlarını yazmaya başlamışlardır. Yani Anadolu’yu Anayurt yapan yer Malatya’dır. 1071 yılından yaklaşık 400 yıl önce bu süreç tamamlanmıştır. Malatya’da yaşamak hem bir vebal hem de vecahettir. Diğer taraftan ilim irfan destanları da Malatya’da yazılmıştır. Sadreddin Konevi, İbnü-l Arabi, Mevlana Celalettin Rumi Malatya’da ilim irfan destanları yazmışlardır. Bir taraftan medeniyet destanı, bir taraftan ilim irfan destanı ve bir taraftan da kahramanlık destanları yazılan bir şehrin mirasçılarıyız. Şehir değerlidir, kıymetlidir şehir hayattır nihayetinde insandır. Şehir aynıdır her kese açık olandır. Şehir zengini ve fakiri ile aynı yoldaki güzel ahengidir. Malatya şehri bu güzel ahengi Ankara’da yaşatmak ve bu şehrin çağrısına icabet ettiğiniz için teşekkür ediyoruz” dedi.
Ankara Valisi Vasip Şahin’de kısa bir selamlama konuşması yaptı. Vali Şahin, “Malatya’yı burada yaşattığınız için siz katılımcılara özelde de Sayın Belediye Başkanımız Selahattin beye çok teşekkür ediyorum. Bugün sılaya gitmiş gibi oldum. Malatya’da görev yapmış herkesin ortak fikridir Malatya ağızlarda güzel bir tat bırakan, zihinlerde hafızalarda çok güzel anılar bırakan bir şehir. Malatya’nın beni etkileyen en önemli özelliği Malatya’nın tam bir şehir olmasıdır. Şehirler, binalarıyla, geniş caddeleriyle düzenli sokaklarıyla şehir olmaz. Şehirler medeniyet biriktirerek olabilir. Medeniyet dediğimiz şehrin tam karşılığıdır Malatya" dedi.
Son olarak konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ise, “Yolu Malatya’dan Geçenler ifadesini çok sevdim. Böyle bir etkinliği düzenlediği ve Yolu Malatya’dan Geçenleri bu akşam burada bir araya getirdiği için kendisine, Selahattin Başkanımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Anadolu irfanının merkezlerinden bir tanesidir Malatya. O kadar güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ki her şehrimizin bir karakteri var. Şehirlerinin karakterinin olması neden kıymetlidir. Çünkü insana karakterini şehir verir. Malatyalı dediğimizde aslında bir karakteri tanımlarız. Çünkü biz bu coğrafyada kendi farklılıklarımızla inşa ettiğimiz o büyük irfan medeniyetinin o merhamet medeniyetinin, iyilik ve gönül medeniyetinin mensuplarıyız" ifadelerini kullandı.