TÜDKİYEB gübredeki yüzde 30'luk indirimin devamını bekliyor

TÜDKİYEB gübredeki yüzde 30

TÜDKİYEB gübredeki yüzde 30'luk indirimin devamını bekliyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü'nce bazı kimyevi gübre çeşitlerinde yapılan yüzde 30 indirimi olumlu karşılayarak devamını beklediklerini söyledi.

ANKARA (İGFA) - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı ve aynı zamanda Van Erciş Ziraat Odası Başkanı olan Nihat Çelik, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğünce bazı kimyevi gübre çeşitlerinde yapılan yüzde 30 indirime ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.

Üst gübrelemenin bitkinin gelişimi açısından önemli olduğunun altını çizen Genel Başkan Nihat Çelik, üre gübresinde indirime gidilmiş olmasının kayda değer olduğunu söyledi.

Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle rekoltede kayıplar yaşandığına dikkati çeken Çelik, "Bu yıl da çiftçilerimizin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle yetersiz gübre kullanımı veya hiç kullanamaması gibi bir durumla karşılaşılırsa başta buğday olmak üzere bu yılda rekolte kayıpları yaşanabilecektir. Dolayısıyla çiftçilerimizin yeterli düzeyde gübre kullanabilmelerini son derece önemsiyoruz“ dedi.

Çelik, açıklamasında gübre fiyatlarının yüksekliğine de dem vurdu. 2020 yılından 2021 yılının Kasım ayına gelinceye kadar gübre fiyatları dövizin artması gerekçe gösterilerek yaklaşık 4 kat yükseldiğini ifade eden Çelik, "Ancak sonrasında döviz kurlarında düşüş yaşanmasına rağmen gübre fiyatlarında herhangi bir gerileme olmamıştır. Dolayısıyla üre başta olmak üzere gübre fiyatlarında yüzde 30 indirime gidilmesini olumlu karşılamakla beraber bunun bir başlangıç olmasını diliyor ve indirimlerin devamını bekliyoruz. Bu üretim sezonunda gübreden kaynaklı verim kayıpları ile karşılaşılmak istenmiyorsa gübre fiyatlarında daha fazla indirime gidilmeli, çiftçilerimizin kolayca gübre alıp tarlasına bahçesine atması sağlanmalıdır. Aksi halde yetersiz gübre kullanımı veya kullanılamaması nedeniyle verim kayıpları olabileceği gibi hayvancılığımızın yem hammadde ihtiyaçlarının karşılanmasında da birtakım zorluklar yaşanabilecektir” diye konuştu.