Tarih: 19.11.2021 16:02

Tabipler'den sağlıkta 'güvenli işyerleri' talebi

Facebook Twitter Linked-in

Bursa Tabip Odası, sağlıkta devam eden şiddet olaylarını protesto ederek, yetkilileri önlem almaya çağırdı.

BURSA (İGFA) - Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ömer Levent Soydinç, Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk, Dr. Yücel Bender ve Büyük Kongre Delegesi Dr. Alper Akın'ın bulunduğu basın toplantısı BAOB Türkan Saylan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.

 Türk Tabipleri Birliği olarak başlattıkları mücadele programında her hafta ayrı bir talep ile sesleri yükselttklerini kaydeden Dr. Soydinç, kayıpların yanı sıra meslektaşların işyerlerinde bıçaklı, silahlı, sopalı, oraklı, taşlı fiziksel saldırılara uğradığına dikkait çekerek, "Klinikler ateşe veriliyor, her birimiz her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz. Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilen sağlıkta şiddet olayı yaşanmıştır. Yaptığımız ankette hekimlerin yüzde 84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtmiştir. Tüm bunlara rağmen hâlâ işyerlerimizde şiddetten koruyacak önlemler alınmazken, çıkarılan sağlıkta şiddet yasası algıyı yönetmeye çalışmak dışında bir işe yaramamıştır" ded.

Görevini yaptığı sırada şiddete uğrayan hekimlerin şikâyetlerine yönelik hiçbir adım atmayan yönetenler, gereksiz başvurular ile hekimler üzerinde baskı yaratmakta, hekimlerin saatlerini en basit şikâyetlere cevap yazmakla harcattığını öne süren Dr. Soydinç, "Randevu alamayan, 5 dakikada bir muayene olmaya zorlanan, özel hastaneye başvurmak zorunda bırakılan, her sağlık başvurusunda cebinden parası alınan yurttaşlar sistemin tüm sorunlarını karşılaştığı sağlık personeline yansıtmaktadır. SABİM hatları ile sorumluluğu üzerinden alıp hekimlere atmak isteyenlere karşı hastalarımız da artık gerçekleri görmelidir" diye konuştu.

Taleplerini sıralayan Bursa Tabipler Odası, sağlıkta şiddetin ana kaynağı olan neoliberal sağlık politikalarından derhal vazgeçilmesini, sağlık kurumlarında şiddeti önleyen fiziksel değişiklikler yapılmasını, güvenli işyerleri oluşturulmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konup etkili şekilde uygulanmasını ve iş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO 190 Sözleşmesinin imzalanmasını istedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —