Rize Belediyesi Eko- İklim Fuarına katıldı

Rize Belediyesi Eko- İklim Fuarına katıldı

Rize Belediyesi Eko- İklim Fuarına katıldı

Rize Belediyesi Ankara’da düzenlenen “Eko- İklim Zirvesi Fuarında” Çay Çöpünden Mangal Kömürü ve Elektrik Üretim Tesisi, İçme Suyundan Elektrik Üretim Tesisi, Dere Islah projesi ve Sıfır Atık projesi kapsamındaki çalışmalarıyla ilgi odağı oldu.

RİZE (İGFA)- Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ve ekibinin katılımlarıyla Rize Belediyesi tarafından fuar alanında oluşturulan stant’ta iklim değişikliğine karşı farkındalık oluşturuluyor.

Dünyada ilk kez 30-31 Mart tarihlerinde ATO Congresium’da düzenlenen organizasyonda stant kuran Rize Belediyesi, şehrimizde yürütmüş olduğu bir takım projeleri ve sıfır atık projesi kapsamında ilimizde yürütmüş olduğu çalışmaları görsel sunum eşliğinde misafirlere aktarıyor.

30 Mart’ta açılışı yapılan ve iki gün sürecek olan ‘Eko- İklim (Ekonomi ve İklim Değişikliği) Fuarı’nın açılışına katılan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, katılmış olduğu oturumda konuşma yaparak, Rize Belediyesi’nin şehrimizde yürütmüş olduğu yatırımları katılımcılara aktardı.  İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’nde, Rize olarak yer aldıklarını, iklim değişikliğine karşı mücadelede yeşil mutabakata-yeşil dönüşüme ortak olduklarını ifade ederek başladı.

TOPLANAN ÇÖPLER AYRIŞTIRILARAK GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILIYOR…

Rize Belediyesi’nin projeleri ve yatırımlarıyla ilgilide konuklara bilgiler aktaran Başkan Rahmi Metin; Sıfır Atık Projesi kapsamında; toplanan çöpleri ayrıştırarak hem geri dönüşüme katkı sağlamak, hem de Rize Belediyesinin çöp transferine kilogram başı ödediği ücretten tasarruf sağlamak adına “Çöp Ayrıştırma Tesisi” kurduk.

ÇAY ÇÖPÜ EKONOMİYE KAZANDIRILDI…

Şehrimizin başlıca geçim kaynağı çaydır. İşlendikten sonra ortaya çıkan çay çöpünün bir kısmı gübre olarak kullanılsa da büyük bir kısmı atıl olarak çürümeye terk edilmekteydi. Mangal Kömürü ve Elektrik Üretim Tesisi’ni hayata geçirerek çay çöpünden mangal kömürü elde ediyoruz. Fosil yakıt tüketiminin azaltılması ile yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması noktasında ürettiğimiz kömür; çevreye hiçbir zararı olmadığı için sera gazı azaltılması hedeflerine uyum sağlamaktadır.

Yine aynı tesisimizde hammadde olarak kullanılan çay çöpünün içerisinden ’lık bir oranda yağ çıktığı için oluşacak olan gazdan 0,8 megavatlık elektrik üretimi elde etmekteyiz. Tesis, hem çay çöpünün doğaya terkedilmesini önlemekte hem de belediyemiz ve şehrimiz için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.

İÇME SUYUNDAN ELEKTİRİK ELDE EDİLİYOR…

Şehrimizde tüketilen içme suyunun debisinden faydalanarak suyu enerjiye dönüştürmek için Hidroelektrik Santrali’ni hayata geçirdik. Çevreye ve suya etki etmeden ana şebeke hattına yerleştirilen türbin sayesinde yapılan santral ile elektrik üretimi yapılmaktadır.   

Güzel şehrimizin temiz havasını, temiz kaynak sularını koruyarak ve bu konudaki hassasiyetimizi her zaman ön planda tutarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sera gazı emisyon miktarının azaltılması noktasında atık suların arıtılması ilk sıralarda yer almaktadır.  Atık su projemiz sayesinde 17 km’lik bir kanalizasyon hattı ve ileri biyolojik arıtma tesisi ile planlı ve sürdürülebilir bir altyapıyı şehrimize kazandırdık. Uzaktan kumanda sistemi ile deşarj ettiğimiz su, çevreyi koruma standartlarına uygun bir şekilde denize döküleceği için denizlerimizin kirlenmesini de önlemiş oluyoruz” dedi.

Katılmış olduğu oturumun ardından Rize Belediyesi stantında gelen misafirleri karşılayan Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize’ye kazandırılan ve çevreci projeler arasında yer alan Çay Çöpünden Mangal Kömürü ve Elektirik Üretim Tesisi, İçme Suyundan Elektrik Üretim Tesisi projeleriyle ilgili gelen misafirlere bilgiler aktardı.

Rize Stantını, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra bir çok belediye başkanı, Sivil Toplum Kuruluşu Başkanları ve çok sayıda vatandaş ziyarette bulundu.