Mardin'de üreticilere yem dopingi

Mardin

Mardin'de üreticilere yem dopingi

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, et ve süt üreticilerine yüzde 90 hibe ile verilen yem dağıtım törenine katıldı.

Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)
Mardinli üreticilere Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım Müdürlüğünün ortaklaşa yapılan ‘’Kuzulu İşletme Kusursuz Üretimdir Projesi’’ kapsamında yüzde 90 hibeli yem dağıtıldı.

Mardin İl Tarım Müdürlüğünde gerçekleştirilen programda, Bugün Mezopotamya’nın bereketli topraklarında, kent hayvancılığının rotasını değiştirecek fevkalade anlamlı bir projeyi hep birlikte başlatıyoruz diyen Vali Demirtaş; "Koyunların ilimizde üreme dönemi temmuz ve ağustos aylarına denk geliyor. Bilindiği üzere son zamanlarda dünya genelinde küçükbaş hayvancılık sektöründe mevsim dışı gebelik uygulamalarıyla, daha çok kuzu ve süt üretiminin sağlanması için önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar sekiz ayda bir kuzu üretimi, süt ve et veriminin maksimum düzeye çıkarılması amacına hizmet ediyor. Bu sayede sütün azaldığı sonbahar ve kış aylarında piyasaya süt arzının sağlanması ve iki yılda üç doğum ve üç yavru verimi elde edilmesi imkânın doğması mümkün olacak. Bu da yıllık yavru ve süt veriminde yüzde 50 gibi önemli bir oranda artışı beraberinde getirecek’ dedi.

'Kuzulu İşletme Kusursuz Üretimdir Projesi' ile Mardin'de mevcut 100 adet işletmede 6 bin adet küçükbaşta mevsim dışı senkronizasyon işlemi uygulayacaklarının altını çizen Mahmut Demirtaş, "Bu proje ile sadece proje dâhilindeki işletmelerden yıllık fazladan 3 bin adet kuzu ve 18 ton süt verimi elde edeceğiz.

Toplam maliyeti 1 milyon 200 bin TL projemizle artık standart bir uygulama haline gelmiş bu metodun ilimiz genelinde yaygınlaşmasını sağlayacak, yetiştiricilerimize bu uygulamanın faydalarını göstereceğiz. Bu metodun ilimizde yaygınlaşmasıyla, yıllık fazladan 250 bin adet kuzu üretimi ve 25 bin ton süt üretimi gerçekleştireceğiz.

İlimizde başlattığımız proje tüm ülkeye yayarsak yılda 20 milyon ekstra kuzu ve yaklaşık 1 milyon 200 bin ton süt almış oluruz. Bu metot uygulanmaya devam edildiğinde böylelikle ülkemizin et ve süt ihtiyacında dışa bağımlılığımız bitmiş olur. Ayrıca proje dâhilinde bir işletmeye bir ton yem olacak biçimde, yüz işletmeye toplamda 100 ton yem dağıtımını da gerçekleştirerek üreticilerimize yem desteği de sağlayacağız’’ diye konuştu.



Anahtar Kelimeler: mardin'de üreticilere yem dopingi