İYİ Partili Ergun yat işletmelerinin KDV sorununu TBMM’ye taşıdı

İYİ Partili Ergun yat işletmelerinin KDV sorununu TBMM’ye taşıdı

İYİ Partili Ergun yat işletmelerinin KDV sorununu TBMM’ye taşıdı

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, ulaştırma hizmet sınıfında değerlendirildiği için karadaki konaklama işletmelerine göre daha fazla KDV ödeyen yat turizm işletmelerinin KDV sorunu Meclis gündemine taşıdı.

Yüksel ERCAN/ MUĞLA İGFA- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergelerinde yat turizm sektörünün ulaştırma hizmet sınıfı içerisinde değerlendirildiği ve sektörün KDV yükümlülüğünün de bu doğrultuda olarak belirlendiğini ifade eden Ergun, genel yapısı incelendiğinde yat sektörünün ulaştırma sektörünün değil, turizm sektörünün alanına girdiği belirtti. Deniz Turizmi Araçları İşletme Belgesi almak isteyen bir ticari yat işletmesinin, otellerde uygulandığı gibi yatak sayısına göre bu belgeyi almaya hak kazanabildiğini anımsatan Ergun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yat İşletme Belgesi’ne sahip işletmelerin temel olarak konaklama hizmeti verdiğini vurguladı.
    
"MEVCUT KDV UYGULAMASI AÇIK BİR ÇELİŞKİ OLUŞTURUYOR"

İYİ Partili Ergun, konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetinin, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin B/25’inci sırası kapsamında değerlendirildiği ve 28983 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliği doğrultusunda %8 KDV ile vergilendirildiği dikkate alındığında, karadaki konaklama işletmelerinin %8, denizdeki konaklama işletmelerinin oranında KDV’ye tabi tutulması açık bir çelişki oluşturduğunu ifade etti. 

Deniz Turizmi Yönetmeliğinde açık olarak nitelikleri belirtilen, deniz üzerinde faaliyet gösteren ve konaklama tesisi niteliğinde geceleme hizmeti veren sabit ve yüzer tesis ve araçlarının da KDV oranlarını belirleyen II sayılı listenin B/25'inci sırasında yer alan "Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde" sunulan geceleme hizmeti veren işletme kapsamında
kabul edilerek, KDV oranının %8 olarak belirlenmesi gerektiğini ifade eden Ergun, bu doğrultuda yapılacak bir düzenlenmenin sektörün rekabet üstünlüğünü koruması açısından önem arz ettiğini ifade etti.

Ergun verdiği soru önergesinde Mehmet Nuri Ersoy ile Nureddin Nebati’ye şu soruları yöneltti:

1. Bakanlığınızın, deniz üzerinde faaliyet gösteren ve konaklama tesisi niteliğinde geceleme hizmeti veren sabit ve yüzer tesis ve araçlarının, KDV oranlarını belirleyen II sayılı listenin B/25'inci sırasında yer alan "Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde" sunulan geceleme hizmeti veren işletme kapsamında değerlendirilmesine yönelik bir çalışması var mıdır? Varsa ne zaman hayata geçirilmesi planlanmaktadır?

2. Yat turizm sektörünün geliştirilmesi ve rekabet üstünlüğünün artırılması konusunda Bakanlığınızın bu sektöre destek mahiyetinde herhangi bir çalışması var mıdır?



Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi