"Enerji verimliliği sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmazıdır”

"Enerji verimliliği sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmazıdır”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ocak ayı olağan Meclis Toplantısı KAYSO meclis salonunda yapıldı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya KAYSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi Üyeleri, Disiplin Kurulu Üyeleri ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri katıldı.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)- Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, pandemiden kaynaklı hem yurt içi hem yurt dışı tedarik zincirlerinde bozulmalarla birlikte enerji ve gıda fiyatlarında olağandışı artışlar olduğunu belirterek, parasal genişlemelerinde küresel enflasyona yol açtığını belirtti. Artık parasal genişlemelerin bittiği ve faizlerin artırıldığı bir döneme girildiğini ifade eden Özkaya, FED’in 2022 yılında faiz artırım kararının bizim gibi gelişmekte olan ülkeler tarafından dikkatlice takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Sanayide yaşanan enerji kısıtlamalarına değinen Özkaya, “Bu konuda fedakarlık sadece sanayiciden, üreticiden beklenmemeli. Toplumun her kesiminden bu fedakarlığa katılım sağlanmalı. Tasarrufu özendirici kamu spotları başlatılmalı, yol, bahçe, park AVM ışıklandırmaları tekrar gözden geçirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarımızda maksimum tasarrufa önem verilmelidir. Ayrıca sanayide kullanılan kademeli fiyat artışları da tekrar gözden geçirilmelidir. Rekabet gücümüz kırılmamalıdır” diye konuştu.

Covid-19 salgınının önceki yılları olduğu gibi 2022'yi de şekillendirecek ana unsurlardan biri olduğuna dikkat çeken Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci “Pandemi süreci tedarik zincirinde bozulmalara yol açarken, hammadde, emtia, enerji, navlun ve nihai ürün fiyatlarında artışlara neden oldu.2022 yılının ilk yarısında fiyatlarda sınırlı geri çekilmeler olsa dahi, fiyatların yüksek kalmaya devam edeceği ön görülmektedir” dedi.

"ENERJİDE ÜLKEMİZİN DIŞA BAĞIMLILIK GERÇEĞİ VAR"

Sanayide yaşanan doğalgaz ve elektrik kısıntılarının ciddi üretim kaybına neden olduğunu vurgulayan Büyüksimitci , “Enerjide yaşanan kısıntılar bir taraftan hammadde ve navlun fiyatları, diğer taraftan da yüksek enerji maliyetleri ve enflasyonla uğraşan sanayicimizi zora sokmuş, maliyetlerimizi artırdığı gibi ciddi bir üretim kaybına neden olmuştur. Enerji konusunda ülkemizin dışa bağımlılık gibi bir gerçeği var. Maalesef bizde de enerjiyi hor kullanma var. Bununla ilgili teklifimiz, gerek şehir aydınlatmaları gerekse alış veriş merkezlerinde enerji verimliliği ile ilgili bir çalışma yapılmasıdır. Fazla yanan bir ışığı kapatmak bu ülkenin yararına olacaktır. Tüm bu gelişmeler, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak alternatif politikaların geliştirilmesi, yenilenebilir alternatif enerji yatırımlarının özendirilmesi ve bu tür yatırımların daha da fazla desteklenmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Üretim ve ihracatın geleceği için enerji arz güvenliği bir an önce sağlanmalıdır. Bunun bir ders olduğunu düşünüyorum. Hidroelektrik santrallerde büyük problemler vardı. İnşallah bu yağışlarla birlikte bu kritik dönemi de atlatacağımıza inanıyorum”dedi.

Oda olarak verimlilik konusuna önem verdiklerini ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Mobilya, elektrikli ev aletleri, fabrikasyon metal ürünler ve makine imalat sektörlerinde faaliyet gösteren 50 firmamızın verimliliklerini artırmak üzere Odamızda Verimlilik Koordinasyon Ofisi kurduk. Hepimizin artık kulak aşinalığı olduğu ancak ciddiyetini tam kavrayamadığımızı düşündüğüm Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Vergisi gibi konularda girişimlerde bulunmak ve bilgilendirmeler yapabilmek adına Odamız bünyesinde kendi kaynaklarımızla Yeşil Dönüşüm Ofisi ve Dijital Dönüşüm Ofisi’ni kurarak, sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Ülke olarak artık kaybedecek ne bir dakikamız ne de bir kuruşumuz yoktur. Artık dönem, elimizdeki kaynakları verimli bir şekilde kullanarak daha az enerji ve maliyetle daha fazla üretim yapma dönemidir” ifadelerini kullandı. 

"HEDEFLİĞİMİZ İHRACATTIN 110 MİLYON DOLAR FAZLASINI YAPTIK"

2021 yılında hedefledikleri ihracatın yaklaşık 110 milyon dolar fazlasını yaparak, 3 milyar 609 milyon 453 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıklayan Büyüksimitci, “Öncelikle bize bu gururu yaşatan tüm sanayici, işadamları ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Her zaman olduğu gibi Türkiye ortalamasının üzerinde bir artışla hedefimizi aşmış olduk. 2022 yılı içinse 4 milyar dolar hedef koyduk. Bunu da rahatlıkla yakalayabileceğimiz düşüncesindeyiz. Kayseri cari fazla veren bir ilimiz. Türkiye’nin ithalatının ihracatı karşılama oranı yüzde 83 iken, Kayseri’ninki yüzde 207. Yani biz aldığımızın iki katından fazlasını ihraç ediyoruz. Buda şehir olarak cari açığa ciddi manada destek verdiğimiz anlamına geliyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç 2021 yılında 3 milyar 609 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Kayserili sanayicileri “Sizler bizim yüz akımız, ülkemizin gururusunuz” diyerek tebrik etti. Kayseri’de birliğin, beraberliğin bereketini yaşadıklarının altını çizen Büyükkılıç, şöyle konuştu; “Kayseri, değerlerine bağlı olan bir şehir, kendi öz kaynaklarıyla ayakta durmaya çalışan bir şehir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu nöroloji uzmanı bir doktorum, ömrüm devletime, milletime, şehrime hizmet ile geçti. Halen de sizlere layık olma yolunda hizmet veriyor, çalışıyoruz. 3 senedir Büyükşehir’imizde dolu dolu yıllar geçirdik.

Yüz akı bir şehrin insanlarıyız. 30 büyükşehir içerisinde yapılan değerlendirmede bütçesine göre yatırım bağlamında yüzde 60’lara varan oran ile birinci sırada Kayseri Büyükşehir Belediyesi geliyor" dedi. 



Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi