GÜNDEM
GÜNDEM HaberleriCargill Bursa'da hem çevreyi, hem doğal yaşamı kuruttu! (Özel Haber)
Cargill Bursa'da hem çevreyi, hem doğal yaşamı kuruttu! (Özel Haber)
Cargill, birinci sınıf tarım toprakları üzerinde faaliyetine tam gaz devam ederken, İznik Gölü’nde yaşanan kuraklığın sebepleri arasında da fabrikanın su tüketiminin de yer aldığı öne sürüldü.
BURSA (İGFA) - Temiz su kaynakları için dünyanın savaştığı bir ortamda, Bursa için stratejik öneme sahip olan İznik Gölü’nün dibine kurulan Cargill fabrikasındaki üretim nedeniyle göldeki sularda çekilme baş gösterdi.
Geçmiş dönemlerde kentin büyük tepki gösterdiği Cargill, birinci sınıf tarım arazisi üzerine kurulmuş, DSĠ Sulama Projesi kapsamında yer alıyor.
ÇEVRENİN DENGESİ ŞAŞTI
Tesisin günde 3 bin 500 ton yer altı suyu kullandığı ifade edilirken, İznik Gölü’nün son dönemde S.O.S verme sebeplerinden en kuvvetli aktör olarak yer alıyor. Karsak Deresi’nde yaşanan ötrafikasyon sebebiyle doğal dengenin de bozulduğu ifade edilirken, yaşanan kirliliğin müsilajın da artmasına neden olacak sebepler arasında sayıldığı öne sürüldü.
BİLİM KURULU’NUN RAPORU
İnsan sağlığını tehlikeye atan, mısır şurubundan yapılan ve kamuoyunda nişasta bazlı şeker olarak bilinen NBŞ’nin zararları Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından da belgelenmişti.
Türkiye’de nişasta bazlı şekerlere tanınan yüzde 10 kotanın yüzde 82’si ABD’nin küresel şirketi Cargill ve Amylum tarafından kullanıldığı biliniyor. Nişasta bazlı şekerlerdeki en büyük tehlikelerden birisinin de cıva konusu olduğunu belirten Bilim Kurulu, bu konudaki yayınlara dikkat çekerek, NBŞ ürünlerinin üretim aşamasında olası cıva ve karbonil bileşiklerinin izlenimi ve denetiminin artırılmasını istemişti.

ÖRDEKLER BİLE SUSUZ KALDI
Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal gölü olan 80 metre ile derinliği en fazla olan tektonik tatlı su gölü olma özelliğini taşıyan İznik Gölü’nde yaşanan kuraklık çevre halkını büyük endişeye düşürdü. Son zamanlarda yaşanan kuraklık ve tarımsal alanlarda kullanılan su yüzünden İznik Gölü kıyıdan 200 metre çekildi. Faaliyetlerini uzun zamandır sürdüren Cargill’in kuraklıkta etkin rol oynadığı iddiaları ise çevrecileri ayağa kaldırdı.
Bölge halkı ise sürecin devam etmesi durumunda ciddi hastalıkların baş göstermesinden korkuyor. Ayrıca doğal yaşam alanları bozulan hayvanlar da ölüm riskiyle karşı karşıya kaldı. Gölün en özel ev sahiplerinden ördekler de susuzlukla mücadele ederken, hayvan ölümlerinin de artmasının kaçınılmaz olduğu dikkatlerden kaçmadı.
Cargill fabrikasının sadece insan sağlığını etkileyen mısırları değil su politikası nedeniyle de yaşam kalite ve dengesini de bozduğu iddia edildi.
-
Manisa'da akustik yaz akşamları ile müzik ziyafeti -
Kılıçdaroğlu Altan Öymen'i ilk vefat yılında unutmadı -
TÜBİTAK'ın 6. Arktik Bilim Seferi sürüyor... Kuzey Kutbu'nda iklim değişikliği araştırılıyor -
10. Altın Mobilya ödülü İnegöl'den Bulgaristan’a gitti -
2026 DGS soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı -
Milli elektrikli tren setleri Uzunköprü-Halkalı hattında ilk sefere 22'sinde çıkıyor -
"Abur Cubur Günü"nde hurma uyarısı... Doğal enerji kaynağı ama ölçülü tüketilmeli! -
Bakan Işıkhan'dan tercih döneminde gençlere DABİS çağrısı

