Bursa'nın mütevazi gerdanlığı olan Irgandı Köprüsü üzerinde bulunan Dem Sanat Ney Ve Tesbih atölyesinde ney ve resim dersleri veriliyor. Neyzen Enes Salih Kılıç, ney imalatını ve tesbihleri manevi miras olarak gördüğünü ifade etti.
GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Sazlıklardan gönüllere uzanan bir sırdır ney. Bu sırra vakıf olan bizdendir.
Ney, icra olanakları açısından zengin ve teknik yönden güç bir çalgıdır. Bursa'da tarihi altı asrı geçen ve dünyanın ilk çarşılı köprüsü olma özelliğini taşıyan Irgandı Köprüsü üzerinde bulunan Dem Sanat Ney ve Tesbih atölyesinde hafta içi Ney dersleri verilirken hafta sonu ise resim dersleri veriliyor.
Neyzen Enes Salih Kılıç, "Bursa Irgandı Köprüsü'nde Dem Sanat Ney ve Tesbih atölyesinde ney dersleri veriyoruz. Burası rahmetli İbrahim Benlioğlu hocamızın atölyesiydi. 2011 yılından itibaren ney ve tesbih çalışmaları yapıyordu. Atölyede yapılan neyleri hem de tesbihleri kendisi yapıyordu.
Burasını boş zamanlarını değerlendirmek için kullanıyordu. Ben hocamızın 21 yıl talebesiydim. Kendisinden uzun süre ney dersleri almıştım. Ben de hocamız vefat ettikten sonra ney derslerindeki boşluğu biz doldurmaya çalışıyoruz. Ney derslerini ben yapıyorum.
Önceden resim dersleri yoktu şimdi atölyeyi canlandırmak için hafta sonu resim dersleri yapıyoruz. Ney imalatını ve tesbihleri manevi miras olarak gördüğümüz için onu devam ettirme uğraşındayız" şeklinde konuştu.