Bursa'da hayal perdesinde prömiyer heyecanı

Bursa

Bursa'da hayal perdesinde prömiyer heyecanı

Dünyada üzerinde çarşı bulunan 4 köprüden biri olan ve 1442 yılında yaptırılan Bursa Irgandı Köprüsü, hayal perdesine taşındı. ‘Karagöz’ün Irgandı Kahyalığı’ adlı oyunun prömiyeri, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Karagöz Müzesi’nde yapıldı.

BURSA (İGFA) - Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan Bursalı Hayali Tayfun Özeren, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’nde yer alan geleneksel Türk gölge oyunu Karagöz–Hacivat’ın yaşatılması amacıyla kaleme aldığı ‘Karagöz’ün Irgandı Kahyalığı’ adlı oyunu, Karagöz Müzesi’nde sahneledi. Oyunda Bursa’nın anıtsal eserlerinden biri olan ve dünyada üzerinde çarşı bulunan 4 köprüden biri olan Irgandı Köprüsü de hayal perdesine taşınmış oldu.

Bursa’nın somut ve somut olmayan iki değerini hayal perdesinde izleyici ile buluşturan Özeren, bundan yaklaşık altı asır önce köprüyü yapan Hacı Muslihiddin’in, köprü üzerindeki dükkanları kiraya vermesi için Hacivat’ı görevlendirmesi ve Hacivat’ın da kahya olarak Karagöz’ü tutmasıyla yaşanan süreci, hayal perdesinden aktardı.

Yaklaşık 40 dakika süren oyunu, çocuklar kadar yetişkinler de büyük bir beğeniyle izledi.

Gölge oyunu kültürel mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla sürekli yeni oyunlar yazdıklarını ve 7’den 70’e tüm sanatseverleri Karagöz Müzesi’ne beklediklerini dile getiren Hayali Tayfun Özeren, “Günümüzde çocuklar zamanlarının büyük bölümünü internet ortamında geçiriyor. Ancak gölge oyunu çocuk gelişimi açısından çok önemli. Çocuklar, Karagöz ve Hacivat’ı kendileri için birer kahraman olarak görüyor. Hayal güçleri gelişiyor, çoğu zaman perdenin arkasından oyunlara eşlik ediyorlar. Karagöz müzemiz zaten Türkiye’de tek. Bizler sürekli yeni oyunlar yazıp, hem Bursalılara hem de yabancı turistlere bu değerimizi en güzel şekilde anlatıyoruz. Tüm sanatseverleri yeni oyunlarımıza bekliyoruz” dedi.