Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, Tarım ve Orman Bakanlığı'na "Yasaklı ırklara bir şans daha tanınmalı" çağrısında bulundu. Başkan Bolten, oda olarak böyle bir sorumlulukları olmadığını fakat bu konuya duyarsız kalamayacaklarını belirtti.
ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Sahipsiz hayvanlar ve yasaklı ırklar ile ilgili açıklamalarda bulunan BVHO Başkanı Hüseyin Bolten, Türkiye'de sahipsiz hayvanlar ile ilgili sorumluluğun yerel belediyeler ve İl Özel İdare'lerine verildiğini, kendilerinden destek istendiği her alanda yardımcı olmaya hazır olduklarını belirtti.
Başkan Bolten "Veteriner hekim odalarının böyle bir görevi ya da sorumluluğu olmamakla birlikte hayvan sağlığına ya da hayvan refahının gözetilmemesine duyarsız kalmamız mümkün değil elbette. Bununla ilgili olarak yerel yönetimlere her zaman işbirliğimizi sunuyoruz. Bizden destek istendiği her alanda yardımcı olmaya hazırız" diye konuştu.
"BİR ŞANS DAHA TANINMALI"
"Tarım ve Orman Bakanlığı'na bir çağrımız var" diye söze giren Başkan Bolten, "Yasaklı ırklar konusunda da Tarım ve Orman Bakanlığı'na bir çağrımız var. Barınaklara ya da sokaklara bırakılan bu canlılara bir şans daha tanınmalı, sağlık kontrollerinden sonra kısırlaştırılıp aşılanmalı ve tanımlanmalılar. Sonrasında da sahiplendirilmeliler. Bu hem kamunun yükünü azaltacak hem insanca bir çözüm bulunmuş olacak hem de her canlının hak ettiği yaşam hakkına saygı korunmuş olacaktır. Bu son olaylar, birçok insanın ve biz veteriner hekimlerin içine hiç sinmemiştir" dedi.
SAHİPSİZ HAYVANLAR BARINAKTA MI, SOKAKTA MI OLMALI?
Sahipsiz hayvanlar ile ilgili sorulan soruya cevap veren Başkan, "Her ikisi de hayvanlar için güvenli değil. Hayvan refahı için, evcil hayvanların ev şartlarında, insanlarla birlikte yaşaması gerekiyor. Sokaklarda fark edilir sayıda hayvan olması, bunun hem hayvanların yaşam koşulları hem de toplum için sorun haline gelmesi normal bir durum değil. Türkiye'de sahipsiz hayvanlarla ilgili sorumluluk belediyelere ve İl Özel İdare'lere verilmiştir. Bu sorumluluk yeterince yerine getirilmediği için popülasyon hızla artıyor, hayvan refahı, sağlığı ve halk sağlığı açısından sorunlar giderek büyüyor" ifadelerini kullandı.
"Barınakların koşulları ne kadar uygun olursa olsun, hiçbir canlının bu şekilde yaşaması kabul edilemez" diyen Başkan sözlerini şöyle sonlandırdı; "Barınakların koşulları ne kadar uygun olursa olsun, hiçbir canlının bu şekilde yaşaması kabul edilemez. Kaldı ki Türkiye'de barınaklar ne sayı olarak ne de fiziki koşulları açısından hayvanların sürekli yaşaması açısndan uygun. Bununla birlikte, bu kadar çok hayvanın sağlık ve refah koşullarının düzenlenmesi için gereken veteriner hekim ve hayvan sağlığı yardımcı personeli sayısı da çok çok düşük. Hayvanların uzun süre bu koşullarda yaşaması durumunda meslektaşlarımızın hem hayvan sağlığı hem de zoonotik hastalıklar özelinde halk sağlığı hizmetini verebilmesi çok mümkün görünmüyor."