EKONOMİ
EKONOMİ HaberleriBitki şerbetçi otu hasadı başladı
Bitki şerbetçi otu hasadı başladı
Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen endüstriyel bitki şerbetçi otunun hasadına başlanıldı.
BİLECİK (İGFA) - 1956 yılında 4 ülkeden 14 çeşidiyle Türkiye’ye getirilen endüstriyel bitki Tarım Bakanlığınca 22 farklı bölgede 4-5 yıllık denemenin ardından en çok verim olduğu Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ekilmeye başlandı.
Pazaryeri ilçesinde 1960 yılından beri en çok gelir elde edilen ve ilçenin başlıca geçim kaynağı olan Şerbetçi otu başta içecek sanayi olmak üzere, ilaç, unlu mamulleri mayası ve kozmetik alanlarında kullanılıyor.
Geçtiğimiz Mayıs ayında şerbetçiotunun alış fiyatı brewers gold, erciyes, ege ve pazaryeri cinslerinde 27 lira, aroma cinsinde ise 28 lira olarak açıklanmasıyla artan fiyatlar nedeniyle çiftçinin yüzü güldü.
İlçede yaklaşık 2 bin dekar alanda ekimi gerçekleştirilen ve 500’e yakın ailenin geçim kaynağı olan şerbetçiotunun hasadının çiftçilere hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkanı Zekiye Tekin, çiftçilerimize bereket dolu bir hasat dönemi diledi.
Öte yandan geçtiğimiz aylarda Pazaryeri ilçesinde yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle birçok tarım arazisinin yanı sıra şerbetçiotu tarlaları da zarar görmüştü.
-
Rotary 2440’da yeni dönem başladı -
Çayırovalılar Lavanta Hasadı'nda buluştu -
Gazeteci Engin Yılmaz'a İGF'de Önemli Görev -
Kırmızı bültenli 54 firari 12 ülkeden Türkiye'ye iade edildi -
BDT Feraizcizadeli öğrenciler prömiyer için perde açtı -
Bursa Büyükşehir’de işten çıkarmalarla ilgili kim haklı? -
Manisa Büyükşehir Konservatuvarı’ndan sanat dolu yıl sonu gecesi -
Sanayi üretimi Mayıs'ta yıllık bazda değişmedi

