İBB Meclisi İSKİ Genel Kurulu'nda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İstanbul'un su sorununa, müsilaja, ormanlara ve Kanal İstanbul konuları hakkında konuştu. Başkan Odabaşı, İstanbul Planlama Ajansı tarafından hazırlanan İstanbul İklim Vizyonu, 2050 hedeflerini anlattı.
İSTANBUL (İGFA)- Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 24 Kasım Çarşamba günü, İBB Meclisi Kasım ayı 5.Oturumu gerçekleştirildi. CHP adına konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, "Var olan sorunların kaynağını 2 buçuk yıllık CHP iktidarında aramak, yine bu üst üste gelmiş sorunların çözümünü yine 2 buçuk yıllık CHP yönetiminden beklemek, tam anlamıyla kötü niyetli olmaktan başka bir şey değildir" sözleriyle konuşmasına başladı.
24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Odabaşı, daha önce İSKİ Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Kadıköy’ün son 20 yılda mağdur edildiğini, son 10 yılda bir metrekare dahi yağmur suyu kanalı yapılmadığını ifade etti. "Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, 2012 yılında yaptığı bir açıklamada İstanbul’un su sorununu 2060 yılına kadar çözdüklerini söylemişti. Aynı bakan 2017 yılında İstanbul’un su sorununu 2071 yılına kadar çözdük dedi" diyen Odabaşı, "Sayın Cumhurbaşkanı 2018 yılında İstanbul’un 2040 yılına kadar su sorunu yok dedi. Vites küçültüldü 2040 yılına çekildi. Sabah uyandığımızda doların kaç para olacağını kestiremiyorken 2071 yılının su sorununu mu öngörüyorsunuz?” dedi.
'İSKİ KASASINDAN 460 MİLYON TL FAZLADAN PARA ÇIKTI'
2012 yılında 214 milyon liraya ihale edilen Melen Barajı’nın bitirilemediğini, 2016 yılında aynı müteahhide bu kez 271 milyon liraya ihale edildiğini hatırlatan Odabaşı, “Yeni ihaleye göre proje 2018 yılında tamamlanacaktı, tamamlanamadı.
İSKİ’nin kasasından 460 milyon TL fazladan para çıktı. Yani 5 yıl önce bitmesi gereken o baraj tamamlanmış olsa ve regülatör yerine suyu barajdan çekmiş olsaydık İstanbulluların cebinden 460 milyon TL çıkmamış olacaktı. Sayın İmamoğlu 2019 yılında proje alanına ziyarette bulundu ve baraj gövdesinde çatlaklar olduğunu açıkladı. 20 Şubat 2020’de güçlendirme için 412 milyon bedelle bir ihale daha yapıldı. Ve halen bitirilemedi. DSİ projenin ne zaman bitirileceğine dair halen net bir takvim veremiyor" dedi.
'DÜNYADA İKİ TEMEL SU SORUNU VAR'
Başkan Odabaşı, "Dünyada su sorunu iki temel başlık altında tartışılıyor. Birincisi su kıtlığı, ikincisi de su kirliliği. Su kaynaklarını azaltacak ya da kirletecek politikalardan uzaklaşmalıyız. Gelişmiş ülkelerde döngüsel su yönetimi zorunludur. Bu sistemde suyun azaltılması, yeniden kullanılması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması aşamaları ile ‘kirlenmiş su’ temizlenerek su kaynağına döner ve tekrar kullanılır” diye konuştu.
'KANAL İSTANBUL, SU KITLIĞINI KÖRÜKLER'
Kanal İstanbul rüyasının peşindesiniz. Ne pahasına? İstanbul’un suyunu, havasını, doğasını, yaban hayatını bitirme pahasına" diyen Odabaşı, "3 bin 400 hektar orman arazisini, 394 bin ağacı kesme pahasına, yeraltı sularına tuzlu su karıştırma, her gün tek atımla 11 ton dinamit patlatılarak aktif fay hatlarında enerji birikmesine neden olma pahasına. Su kıtlığıyla mücadele ederken Kanal İstanbul gibi, Kuzey Marmara Otoyolu gibi, 3. havalimanı gibi ve 3. köprü gibi uygulamalarla su kıtlığını nasıl körüklediğinizi göstermeye çalıştım" dedi.
'BEN SİZE KADIKÖY'Ü HATIRLATAYIM'
Odabaşı, “Ben size Kadıköy’ü, yıllardır çözemediğiniz Kurbağalıdere’yi hatırlatayım. Oy alamadığınız için cezalandırdığınız Kadıköy halkının çilesi Kurbağalıdere’yi. Hiç gidip göreniniz oldu mu son halini? Şimdilerde insanlar bisiklete binip, spor yapıyorlar çevresinde. Balık tutanlar var. Hatta su samuru görüldü. Şimdi diyeceksiniz ki, Kurbağalıdere’yi biz yaptık. Haklısınız, emeğiniz var. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ama madem yaptınız da o kadar balçık, o kadar iş nasıl çıktı dereden” diye konuştu.