Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren düzenleme ile mesleki eğitimde yeni bir dönemin başlayacağını ve iş gücü piyasasında artık "Aradığım elemanı bulamıyorum" mazeretinin olmayacağını söyledi.
ANKARA (İGFA) - Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen mesleki eğitim stajına devlet katkısını da içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni değerlendirdi.
Mesleki eğitim merkezlerinin, öğrencilerin haftada bir gün okulda, diğer günler işletmede gerçek ortamda mesleki eğitim aldıkları bir eğitim türü olduğunu belirten Özer, mesleki eğitim merkezlerinin Almanya'daki doğal mesleki eğitimin Türkiye'deki karşılığı olduğunu bildirdi.
Bakan Özer, mesleki eğitim merkezlerinde istihdam oranının yüzde 88'ler ile çok yüksek olduğuna işaret ederek mesleki eğitim merkezlerinin kapasitesini artırmak istediklerini dile getirdi. Bunun için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda iki önemli değişikliğe gidildiğini anlatan Özer, bu çerçevede hem işveren hem mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci açısından da avantaj sağlayan düzenleme ile ilgili bir iyileştirmenin adımını attıklarını vurguladı.
Özer, bu iki düzenlemenin TBMM'de kabul edildiğini anımsatarak şunları kaydetti: "Öğrenciler açısından bildiğiniz gibi 3 yıllık eğitimin sonunda başarılı olanlar kalfa, dört yılın sonunda başarılı olanlar da usta olarak mesleki eğitim merkezlerinden mezun oluyorlar ve bu öğrenciler, dört yıllık eğitim boyunca her ay asgari ücretin üçte biri kadar ücret alıyorlar. 3. sınıfın sonunda kalfa olan öğrenciler de asgari ücretin üçte biri kadar ücret almaya devam ediyorlardı. Bu durum iyileştirildi. Yani artık kalfalar, asgari ücretin üçte birini değil, yarısı kadar ücret alacak. Bu, mesleki eğitim merkezlerine öğrencilerin yönelimi açısından çok önemli bir teşvik oluşturacak."