meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254" />

KÜLTÜR SANAT

KÜLTÜR SANAT Haberleri

Astronomi Uluğ Bey’e çok şey borçlu

Astronomi Uluğ Bey’e çok şey borçlu

Ünlü Moğol İmparatoru Timur’un torunlarından olan Uluğ Bey, Matematik ve Astronomi alanında büyük hizmetlerde bulunmuştur

Moğol İmparatoru Timur’un torunu olan Uluğ Bey’in esas adı Muhammed Taragay’dır. Timur, bilime meraklı olan torununu çok sevdiği için ona Uluğ Bey adını layık görmüştür. 1394 yılında Azerbaycan’ın Sultaniye kentinde doğan Uluğ Bey, 1449 yılında oğlu Abdüllatif tarafından hayatına son verilmiştir. Türk matematikçi ve astronomi bilgini olan Uluğ Bey, babasından sonra ülkesini yönetti. 16 yaşında padişah olan Uluğ Bey, Semerkand’ta bir rasathane yaptırmıştır. Tarihin en tanınmış astronomi bilginlerinden olan Uluğ Bey, İstanbul’a gelerek Fatih Sultan Mehmet Han’ın danışmanlarından olmuştur. Uluğ Bey, Osmanlı’nın ünlü astronomi bilginlerinden Ali Kuşçu’yu yetiştirmiş. Uluğ Bey tarafından kaleme alınan Zeyç Kürkani Zeyç Cedit adlı astronomi bilimini içeren kitabı birkaç yüzyıl hem Doğu’da hem de Batı’da kaynak eser bilim adamlarınca faydalanılmıştır.

Uluğ Bey, Astronomi alanında şu çalışmalara imza atmıştır: Güneş, Ay ve diğer gezegenleri tespit etmiştir. Yıldız cetvelleri geliştirmiştir. Bir yılın 365 gün 6 saat olduğunu 15 saniyelik bir hata payıyla bulmuştur.

 

 

 



Anahtar Kelimeler: Astronomi borçlu
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi