meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254" />

Aşık Rahim Sağlam ile Aşık Reyhani'ye Dair Türküler

Aşık Rahim Sağlam ile Aşık Reyhani

Enver Güler ile Bam Teli

AŞIK RAHİM SAĞLAM KİMDİR?

(Âşık / 20. Yüzyıl / Anadolu-Osmanlı-Türkiye)Abdurrahim Sağlam, Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Dere köyünde 1 Ocak 1961'de doğmuştur. Evli ve iki çocuk babası olan âşık, ilkokul mezunudur. Köyünde sevdiği bir kıza olan aşkı, ailesinin yoksulluğu ve âşıklığa olan sevgisi dolayısıyla âşık olmuştur.

Us­tası Âşık Mihmanî, çırağı Musa Şen’dir. Saz çalmayı kendi kendine öğ­renmiştir (Sağlam 1987). Halk hikâyesi anlatan ve makam bilen Rahim Sağlam, çeşitli şenliklere katılmıştır.

Bazen kendi deyişlerini bazen de ustasının ve diğer âşıkların deyişlerini söylemektedir (Özhan vd. 1992). Erzurum haricinde İzmir, Balı­kesir, İstanbul, Ankara, Bilecik, Sivas ve Erzincan başta olmak üzere ülkenin hemen her şehirde icra-i sanatta bulunmuştur.

Âşık, “Rahimî” mahlasını kendisinin doğuştan aldığını söylemektedir (Sağlam 1996). Ancak daha sonra Rahim Sağlam ismiyle sanatını icra etmeye başlamış ve bu isimle tanınır olmuştur. Sekiz tane kaseti vardır. Atatürk Üniversitesi, Köz dergisinde şiirleri yayımlanmıştır

. On tane âşık makamı, dokuz tane halk hikâyesi bilmektedir. Erzurum Âşıklar Derneği’ne üyedir. Rahim Sağlam, bugüne dek 25 kadar albüm hazırlamıştır (Özarslan 2001: 409). Ayrıca Batılı araştırmacıların hazırladığı albümlerde türküleriyle yer aldığına ilişkin sosyal medyada kimi bilgiler mevcuttur. Hâlihazırda Erzurum'da usta âşıklar arasında kendisine mühim bir yer edinmiş olan Rahim Sağlam, yurtiçi ve yurtdışı anma, kutlama festival ve benzeri birçok etkinlikte sanatını icra etmeye devam etmektedir.

 

Rahim Sağlam, geleneğin icaplarını gayet iyi bilen ve icra eden bir âşıktır. Şiirlerinde geçmişle bugünü ustalıkla bir arada yansıtmayı bilir. Dili çevik ve pratiktir. İşlediği konularda içe dönük ve karamsar bir tablo çizmek yerine coşkun ve ümitvar bir tavrı benimser. Âşığın şiirleri ve deyişmeleri kimi antoloji, güldeste ve dergilerde yayımlanmıştır. Bu şiirlerden birçoğu elektronik ortamda yazılı metin hâlinde ve ayrıca sosyal medyada âşığa ait birçok klipte yer almaktadır. Rahim Sağlam'ın şiirleri kitap bütünlüğünde hazırlanmakta olup Erzurum Aziziye Belediyesi yayımları arasında neşredilecektir.

Kaynakça

Sağlam, Abdurrahim (1987). “Âşık Rahimî”. Hagem Arşivi. Yazılı Belge No: 870006.Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Sağlam, Abdurrahim (1996).“Âşık Rahimî”. Hagem Arşivi. Yazılı Belge No: 900008. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.

Özarslan, Metin (2001). Erzurum Âşıklık Geleneği. Ankara: Akçağ Yay.

Özhan, Mevlüt, Ö. Gözükızıl, E.Kırcı vd. (1992). Yaşayan Halk Ozanları Antolojisi. Ankara: Kültür Bakanlığı Yay.



Anahtar Kelimeler: Rahim Sağlam Reyhani' Türküler
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi