1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde HIV ile yaşayanların sesini duyurmayı amaçlayan Cinsel Sağlık&Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSÜ), sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, aktivistleri bir araya getirdi.
İSTANBUL (İGFA) - Cinsel Sağlık&Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSÜ), 1 Aralık Dünya AIDS Günü sebebiyle Türkiye’de HIV ile yaşamak, HIV politikaları ve destek mekanizmalarının ele alındığı iki gün süren bir toplantı gerçekleştirdi.
CİSÜ Cinsel Yollarla Bulaşan Enfeksiyonlar (CYBE) Çalışma Grubu’nun öncü olduğu etkinlikte konuşan SPoD HIV Çalışmaları Birim Gönüllüsü Oğuzhan Uzun, “Mevcut çalışmalar ve dernekler HIV’i halka anlatma konusunda ve HIV ile yaşayan LGBTİ+’ları temsil etmekte geride kaldı” dedi. Pozitif Yaşam Derneği’nden Mehmetcan Yazıcıoğlu da HIV ile yaşayan kişilerde pandemiye ilişkin endişelerin yüksek seviyede olduğunu belirtirken, bu süreçte sosyal hizmet kuruluşlarındaki farklı uygulamalar ve meslek elemanlarının bilgi eksiğinin de zorlayıcı olduğunu ifade etti.
Pozitif-iz Derneği’nden Çiğdem Şimşek, HIV tanısı almış kişiler ve yakınlarının ihtiyaç duyabilecekleri hem fiziksel hem sosyal olarak destek ve danışmanlık hizmetlerini üretmenin önemini vurgulayarak, “Alanda en çok akran danışmanlığına ihtiyaç var. HIV alanının sac ayağında destek, savunuculuk, farkındalık var. Bu üçü birbirine giriyor. Farkındalık olmadan savunuculuk yapamıyorsun. Kapasite geliştirme eğitimleri düzenlenmeli ve şiddetsiz dilin geliştirilmesine önem vermeliyiz” diye konuştu. Pozitif-iz Derneği’nden Önder Bora da özellikle pandemi döneminde tüm enfeksiyon uzmanlarının COVID’e yönelmesinden dolayı randevu almakta güçlük çekildiğine değindi.