Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD) Meram'ın Mayıs ayı aile seminerinde, down sendromlu bireylerin geçmişten günümüze eğitim süreçleri ve geleceğe yönelik imkanları ele alındı.
KONYA (İGFA) - Konya Meram'da Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere çok sayıda down sendromlu bireyin ailesi katıldı.
Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD) Meram tarafından düzenlenen Mayıs ayı aile seminerinde,down sendromlu bireylerin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.
Seminerde, Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Fatih Koçak, "Down Sendromlu Çocukların Dünü, Bugünü ve Yarını" başlıklı sunumuyla ailelere önemli bilgiler aktardı. Eğitim süreçlerinden teknolojinin özel eğitimdeki yerine kadar birçok konunun değerlendirildiği programda, ailelerin bilinçlendirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması hedeflendi.
Dr. Öğretim Üyesi Fatih Koçak, geçmişte down sendromlu bireylerin çoğunlukla yalnızca bakım hizmetleriyle desteklendiğini, ancak bugün eğitimle çok daha büyük başarıların mümkün hale geldiğini vurgulayarak, çocukların doğru eğitim modelleriyle sosyal yaşamda daha aktif rol alabildiğini belirterrek, gelecekte teknoloji ve dijitalleşmenin özel eğitim alanında belirleyici bir yere sahip olacağını söyledi. DOSD Meram'ın bu alandaki çalışmalarının dikkat çekici bir noktaya ulaştığını belirten Koçak, merkezin akademik çevreler tarafından yakından takip edildiğini dile getirdi.
Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin de merkez üzerine çalışmalar yapmak üzere yönlendirildiğini belirten Dr. Fatih Koçak, belediye ve üniversite iş birliğiyle yürütülen bu modelin ilerleyen süreçte diğer şehirlerde de yaygınlaşmasının hedeflendiğini söyledi. Seminerde ayrıca DOSD Meram'ın son iki buçuk yılda hayata geçirdiği çalışmalar da katılımcılarla paylaşan Koçak, özel gereksinimli bireylerin yalnızca bakım alan bireyler olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.