meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254" />

Tekirdağ'da Uygur Köyü kurulacak

Tekirdağ

.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde 11 Şubat Perşembe günü 20 kişilik bir Uygur grubun katılımıyla Uygur köyünün yapılacağı arazi üzerinde tanıtım faaliyeti düzenlendi. Grup adına projenin sahibi Doğu Türkistan Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Baltacı ve Uygur Türklerinden Yusuf Yusufoğlu söz alarak açıklama yaptı. Akabinde kurban kesilerek adak adandı ve dua edildi. Uygur grup, köyün kurulacağı arazide bir süre incelemeler yaptıktan sonra dağıldı.

Uygur Köyü Projesi Nedir?

Doğu Türkistan Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı ve Uygur İş Adamı Yusuf Baltacı'nın girişimleriyle başlatılan proje, Türkiye' de Uygur Türklerinin yaşayacağı bir köy kurulmasını amaçlıyor. Tekirdağ'ın Malkara ilçesine bağlı İshakça köyü girişinin yakınlarında 4 km arazi üzerine kurulacak yerleşim yerine, projeye göre ilk etapta 6 bina inşa edilecek ve her binada 12 daire olacak. Yusuf Baltacı'nın verdiği bilgilere göre projenin tamamlanması ve Uygurların köye yerleştirilmesi 2023 yılının ilk aylarını bulacak. Köy arazisinin tapusu, köye yapılacak binalar ve diğer maliyetleri başta projenin sahibi Uygur İş Adamı Yusuf Baltacı olmak üzere projede yer alan Uygurlar kendileri karşılayacak. Köy tam kapasite ile tamamlandığında ise toplam hane sayısı 1000'e ulaşacak. 

Ekonomik Durumu Kötü Olan Uygurlar da Buraya Yerleşebilecek

İstanbul ve Kayseri gibi büyük şehirlerde yaşayan ancak ekonomik yetersizlik sebebiyle geçim sıkıntısı yaşayan Uygurlar da bu köye yerleşebilecek. Köyün projesinde önceden planlanacak dairelere belirlenecek kapasiteye göre ekonomik durumu kötü olan Uygurlar yerleştirilecek.

Köye Yerleşecek Uygurlara İş İmkanı Sunulacak

Projeye göre köyde inşa edilecek her bir binanın alt bölümlerinde 400 metrekare alan olacak. Bu alanlara tekstil ve deri konfeksiyonları kurulacak. Buna ek olarak köyde tarım ve hayvancılık için birtakım yatırımlar yapılması planlanıyor. Yusuf Baltacı, yurt dışında yaşayan Uygur iş adamlarını köyde istihdamı arttırmak için yatırım yapmaya teşvik ettiklerini ve olumlu karşılık aldıklarını belirtti.

Haberi Hazırlayan: Ahmet Kılbitmez 



Anahtar Kelimeler: Tekirdağ' Uygur kurulacak
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi