meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254" />

Niğde'de patatesin parmak izi çıkarılacak

Niğde

Niğde'de patatesin parmak izi çıkarılacak

Yerli ve milli patates çeşitlerinin parmak izlerinin (fingerprinting) çıkarılması çalışmaları genetik laboratuvarlarda yapılıyor. Patatesin parmak izi uluslararası standartlara uygun laboratuvarlarda moleküler belirteçler ile DNA üzerine çalışılıyor.

Murat KARAKAYA (NİĞDE İGFA) - Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, patatesin parmak izini çıkarmak için kolları sıvadı.

Türkiye'de patates üretiminin uzun yıllardır yapıldığının altı çizilen açıklamada, üretilen birçok patates çeşidinin yabancı kökenli olduğu ve bu durumun patates tohumu üretimi için bizi dışa bağımlı hale getirdiğini kaydetti.

"Bu durumu ortadan kaldırmak için Türkiye’nin patates ile ilgili ilk ve tek konu araştırma kurumu olan enstitümüzde ülkemiz şartlarına uygun yemeklik, sanayilik ve hastalıklara dayanıklı patates çeşitlerinin geliştirilmesi için hali hazırda patates ıslah çalışmaları sürdürülmektedir" denilen açıklamada, "Bu amaçla Genetik çeşitlilik için patatesin parmak izini çıkarmak, yapılacak ıslah çalışmaları için önem arz ediyor. Patatesin parmak izinin (genetik kodunun) çıkarılması için çeşitli PCR temelli markörler geliştirildi” denildi.

 



Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi