meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254" />

İSKECE’NİN YENİCE KARASU ‘DA BULUNAN ÇARŞI CAMİİ YIKILMAK ÜZERE

İSKECE’NİN YENİCE KARASU ‘DA BULUNAN ÇARŞI CAMİİ YIKILMAK ÜZERE

Yenice Karasu Trakya’nın verimli düzlüklerindeki İskeçe’nin (Xanthi) 13 km. güneydoğusunda günümüzde Genisea adını taşıyan bir köy durumundadır.

Burası Osmanlı döneminde ortaya çıkmış ve Osmanlı mimarisinin Trakya’daki en büyük ve en önemli eserleriyle donatılmış bir kasabadır.

Burada  bulunan  Çarşı caminin büyük yangında (1870) tamamen yıkıldığı ve Yeniceliler sayesinde (“ehl-i vefâ”) bütünüyle yeniden yapıldığı kayıtlarda belirtilmiştir.

Aldığımız bilgiye göre İskeçe'nin Yenice Karacasu kazasındaki büyük yangında yeniden 1870 yılında yapılmış olan çarşı camiinin bugünkü hali içler acısı ve yıkılmak üzere olduğu ifade edildi.” 1870 yılında Büyük bir yangınla yıkılan çarşı caminin durumu içler acısı Yunanistan'dan gelen bu feryada bir yardım elinin uzanacağından ümitliyim. Iskeçe'de yaşayan Türk dostu arkadaşım George F. Mpatzakidis İskeçe'nin Yenice Karacasu kazasındaki 1870'de yapılmış olan çarşı camiinin bugünkü haline dikkat çekiyor ve bir an önce harekete geçilmez ise bu Türk-İslam eserinin yok olacağını üzülerek bildiriyor. Ülkemizden bu ve benzeri eserleri yok olmaktan kurtaracak gerek devlet kurumları gerekse özel kuruluşlar vardır. Bu kurum ve kuruluşlarımıza güveniyor ve yapabileceklerine inanıyoruz. Şeklinde ifade etti.



Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi