meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254" />

BAM TELİ

BAM TELİ Haberleri

Aşık Mevlüt Mertoğlu ve Aşık Zaferi

Aşık Mevlüt Mertoğlu ve Aşık Zaferi

Enver Güler ile Bam Teli

AŞIK MEVLÜT MERTOĞLU KİMDİR

Mevlüt Culfa, Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Güllüdere köyünde 1 Mayıs 1964 tarihinde doğmuştur. Şiirlerinde Merdoğlu mahlasını kullanan âşık, Şerafettin ve Hatice çiftinin yedi çocuğunun altıncısıdır. Âşık, ilkokulu köyde, ortaokulu üçüncü sınıfın ilk dönemine kadar Aşkale'de, ikinci dönemini ise Erzurum Şair Nefi Ortaokulu'nda tamamlar. Lise öğrenimini açıktan tamamlar. 1983'te askere giden âşık, askerden sonra inşaatlarda çalışır. 1989'da evlenen âşığın bu evlilikten üç çocuğu dünyaya gelir. 1996'da inşaat iskelesinden düşmesi sebebiyle iki sene sağlık sorunları yaşar. 2005-2009 yılları arasında Erzurum Palandöken Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde işçi olarak çalışır. Bir süre Sivas Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde, ardından Aşkale Belediyesinin Kültür Dairesinde çalışır. 2013'ten bu yana Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapmaktadır (Kızıloğlu 2018).

Merdoğlu, şiir yazmaya ve saz çalmaya ortaokul üçüncü sınıftayken okulca gittikleri bir âşık programında Âşık Reyhanî, Murat Çobanoğlu ve İlhami Demir'i dinledikten sonra merak salmıştır. Herhangi bir müzik eğitimi almadan saz çalan ve şiir söyleyen Mertoğlu, bir dönem Âşık Reyhanî'yi kendine usta edinir. Badeli bir âşık olmayan Mertoğlu, halk şiirinin başta koşma ve semai olmak üzere farklı şekil ve türlerinde şiirler yazıp söyler. Aşk, sevgi, ayrılık, yiğitlik, tasavvuf gibi konuları 8'li, 11'li, 14'lü, 15'li hece ölüçüsü kalıplarıyla şiirlerinde ele alır. Şiirlerini çoğunlukla abab-cccb-dddb kafiye düzeni oluşturan Merdoğlu, aruz ölçüsüne vakıf değildir. Merdoğlu, ülke genelinde düzenlenen çeşitli âşık programına katılmakta ve televizyon programlarında yer almaktadır. Âşıklık geleneğini aktif olarak sürdüren Merdoğlu, Erzurum Temelli Kıraathanesi'nde, haftanın belli günlerinde yörenin farklı âşıklarıyla birlikte âşık fasılları düzenlemektedir. Tüm şiirlerinin yer alacağı Ulaşamadım adlı şiir kitabı yayına hazırlanmaktadır (Kızıloğlu 2018).

Kaynakça

https://www.facebook.com/mevlut.mertoglu.1; [erişim tarihi: 25.06.2018].

http://www.demlicay.net/karsta-asik-erzurumda-hoca-sivasta-sanatci-olacaksin/; [erişim tarihi: 25.06.2018].

Mevlüt Mertoğlu, 54 yaşında Erzurum doğumlu, Lise mezunu, Müzik Eğitmeni [Müjdat Kızıloğlu tarafından 27.06.2018 tarihinde Erzurum Temelli Kıraathanesi'nde yapılan görüşme kaydından alınmıştır.].

Taşbaşı, Abdulhan (2018). Âşık Mevlüt Mertoğlu Hayatı Sanatı Eserleri. Yüksek Lisans Tezi. Ağrı: İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.



Anahtar Kelimeler: Mevlüt Mertoğlu Zaferi
Başlangıç Tarihi
Bitiş Tarihi